резервации

Културен туризъм

Панагюрище е атрактивна дестинация най-вече заради богатото си културно и историческо наследство!

Панагюрище има запазено място в историята на България! Спокоен и красив град, който крие множество причини да го посетите.

По време на Възраждането регионът бележи значителен икономически и социален ръст, което прави града център на легендарното Априлско въстание  през 1876г., и дори е обявен за столица на България за десет дни. В Панагюрище е изпратено знаменитото „Кърваво писмо” от Каблешков, а на 22 април в града тържествено  било осветено знамето на Райна Княгиня.

 

В Панагюрище бихте могли да посетите:
  • Къщата-музей на Райна Княгиня, в която да се докоснете до подвизите и величието на българската учителка и революционерка, ушила въстаническото знаме на Априлското въстание. В двора на къщата са положени мощите на бележитата българка. Музеят е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.
  • Експозиция "Панагюрско златно съкровище" - В най-модерната българска зала трезор всяка година гостува оригиналът на уникалното Панагюрско златно съкровище. В негово отсъствие се експонира точно златно копие на съвършеното творение на тракийските майстори.
  • Историческият музей в Панагюрище е една от най-известните културно-исторически забележителности на града. Постоянната му експозиция е посветена на Априлското въстание, като в него се помещават оригинални реликви на Априлската епопея. В двора на музея е обособена възрожденска занаятчийска улица, по която могат да се видят основните занаяти на населението, свързани и с подготовката на въстанието, прославили Панагюрище по време на възрожденската епоха.
  • Националният монументален комплекс „Априлци”, изграден на хълма „Маньово бърдо” в чест на 100 годишнината от Априлското въстание. Мащабната композиция отразява героизма и славата на подвига и придава тържественост на заобикалящата я природа.
  • Сред интересните забележителности на града са старите му църкви. Най-старата църква в града е „Свети Тодор Тирон”, построена преди повече от 400 г. До нея през 1823 г. е осветен друг храм - „Свето Въведение Богородично”. В периода 1856 – 1860 г. е издигната и катедралната църква „Свети Георги”.
  • Историческата местност Оборище, разположена на 8 км. западно от града, е служила за убежище на редица смели българи по време на Априлското въстание. Като обект на едни от най-славните моменти в българската история – на Оборище между 14 и 16 април 1876г. Заседава Първото Велико българско народно събрание. Мястото привлича и със своята природна красота и уникалност.
  • Значителен брой възрожденски къщи: Дудекова, Джунова, Хаджидимитрова, ТутеваЛекова, с богати етнографски експозиции, в които е показан бита и традициите на местното население.
  • Природо-научна сбирка,  показваща биоразнообразието и геоложкото богатство на Средногорието.