резервации

Забележителности

Вдъхновете се от духа на Панагюрище:

Предлагаме ви да посетите:

  • Къщата-музей на Райна Княгиня, в която да се докоснете до подвизите и величието на българската учителка и революционерка, ушила въстаническото знаме на Априлското въстание. В двора на къщата са положени мощите на бележитата българка. Музеят е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.
  • Експозиция "Панагюрско златно съкровище" - В най-модерната българска зала трезор всяка година гостува оригиналът на уникалното Панагюрско златно съкровище. В негово отсъствие се експонира точно златно копие на съвършеното творение на тракийските майстори.
  • Историческият музей в Панагюрище е една от най-известните културно-исторически забележителности на града. Постоянната му експозиция е посветена на Априлското въстание, като в него се помещават оригинални реликви на Априлската епопея. В двора на музея е обособена възрожденска занаятчийска улица, по която могат да се видят основните занаяти на населението, свързани и с подготовката на въстанието, прославили Панагюрище по време на възрожденската епоха.
  • Националният монументален комплекс „Априлци”, изграден на хълма „Маньово бърдо” в чест на 100 годишнината от Априлското въстание. Мащабната композиция отразява героизма и славата на подвига и придава тържественост на заобикалящата я природа.
  • Църквите „Св. Въведение Богородично” и „Свети Георги”, построени в началото на XIX век, свидетели на легендарните възрожденски въстания, разрушени след това почти напълно.
  • Историческата местност Оборище, разположена на 8 км. западно от града, е служила за убежище на редица смели българи по време на Априлското въстание. Като обект на едни от най-славните моменти в българската история – на Оборище между 14 и 16 април 1876г. Заседава Първото Велико българско народно събрание. Мястото привлича и със своята природна красота и уникалност.
  • Значителен брой възрожденски къщи: Дудекова, Джунова, Хаджидимитрова, ТутеваЛекова, с богати етнографски експозиции, в които е показан бита и традициите на местното население.
  • Природо-научна сбирка,  показваща биоразнообразието и геоложкото богатство на Средногорието.